söndag 5 oktober 2008

Fototriss

Energi!!!

Vi värmer upp vårt hus med ved. Maken är i skogen o hugger ner träden som sedan får torka till våren, försommaren. Sedan använder han sin energi till att kapa o klyva den o "lada" den i vår vedbod. Ibland kan jag också vara med o lada (men inte en pinne denna sommar). Så här ser det ut i vår vedbod just nu!


Om vi vill ha varmt i huset och varmt vatten måste det eldas. Eller elpatronen sättas på, men då tickar genast elmätaren iväg o det kostar pengar, mycket pengar... Här har maken alldeles nyss eldat i vår kombinerade ved- och elpanna. Jag ska om ca en halvtimme lägga på lite mer, för...... jag vill att det riktigt ska "göva" värme från elementen. Är det under 23 grader varmt inne, då "hurves" jag! Gillar värmen som kommer från elementen, men gillar inte själva elementen. Finns det något fulare?? Vi har funderat på att lägga in golvvärme i hall, kök och mitt arbetsrum....


Tänk så mycket energi min älskade make lägger ner för att vi ska ha det varmt o skönt i huset!!

Jag älskar dig!! Och värme.... o det vet du!!

Mer energi hittar du här!

18 kommentarer:

Härligheter enligt Erika sa...

Hej!
Mycket energi som går åt för att värma ett hus... vi plockade bort våra element för några år sedan och har inte ångrat att vi bytte till golvvärma... skönt att gå omkring på varma golv. Kostar en del att göra men kolla upp det, ska ni ändå byta i en del av huset kanske ni ska dra in det överallt...
Ha en HÄRLIG söndag!
Erika

http://mammanette.tradgardsblogg.se sa...

Det var energirika bilder! Och en massa energi går det ju år för att hugga och bära ved! 23 grader låter ju lite aningen för varmt för mig dock! Men jag håller med, finns det något värre än att gå och frysa inne! /Anette

annette sa...

Så mycket energi Du fått in på detta tema,instämmer om 23 grader;) Varmt och gott skall det vara.

Bild två blev min favorit!

//annette

rajson sa...

Fin tolkning av temat!

trivago sa...

ett kretslopp av enerig nästan! Först energi för att skaffa ved, som ger energi så att ni får det varmt, som bara det gör att man mår bättre och kanske orkar mer :o)

Hönsakadorran sa...

Oj, så mycket energi det var hos dig. Visst är det skönt med golvvärme men det år ännu skönare med vedvärme.

AnnaKK sa...

Ja, den där veden värmer man sej verkligen många gånger på! Känner igen mej exakt i ditt första foto - fast sen har vi kamin istället, och el-element (som vi sällan eller aldrig har på eftersom kaminen värmer så mycket bättre - eller i varjefall skönare!). :-)

PS! Nu finns det lite tips om grillning av hel gris i bloggen! DS!

Kerstin sa...

Vilken bra tolkning av temat.
Ha en fin söndag.

Pialotta sa...

Ved och eldpanna.. så mysigt det ser ut.. önskar man hade en sån där gammal järnspis att ta till ibland.. tänk bara så mycket man kunde spara och så mysigt det är med knastret:-)
Ha de varmt o gott;-)

Della sa...

Mycket energi behövs för att ha det varmt och gott. Jag gillar också när det är lite varmare inomhus - går mest runt i flieströjor hemma för att jag tycker det är för kallt.

Ingrid sa...

Ja du Wickan, den som eldar med ved och skaffar hem veden själv har mycket jobb och mycket energi går det åt för att utvinna energin ur veden.

Vi har bergvärme, men har ännu vedpanna och ved kvar. Så snart det blir kallare börjar maken elda med ved och det är nästan en heltidssysselsättning för en pensionär som börja komma upp i åren.

Kram Ingrid

Counseler Pia sa...

Eldar själv med ved! Härligt! Snygga foton! Favorit nr.2.

Lillmonster sa...

Tänk att så tänker man inte när man bor i hyresradhus. Här finns värmen vare sig man vill eller inte. :)
Läcker tolkning.

carina sa...

Och vilken energi lägges inte ned på att såga ,hugga och elda

Ane sa...

Bra tolkningar på energi, jag väljer nr.2 som favorit.

Kin@ sa...

mmm,det är skönt med värme!

Mvh Kin@

AnnaKK sa...

Svar på fråga: Ärligt sagt har jag dålig koll på hur man bär sej åt för att skaffa en gris att grilla hel. Vår kom via kontakter med bönder... Men jag TROR att det går att beställa en sådan i affärer som har egen charkdisk!? Man kan ju alltid fråga, iallafall! :-)

Pumita sa...

Det var många nya ord för mig, kul! :) Raggsocker är annars en hit om man är frusen.